Salterra

salterra logo

OVER ONS

Salterra | Zoute Aarde

Iedere dag gaat er wereldwijd 2.000 hectare vruchtbare landbouwgrond verloren door verzilting, zo blijkt uit een internationaal onderzoek, gepubliceerd in Natural Resources Forum.

Verzilting (bodemverzouting) is het geleidelijk toenemen van het zoutgehalte van bodem of water. Dat kan komen door overstromingen vanuit zee, door zoute kwel (opwelling) waarbij zeewater via de ondergrond het land binnendringt of door onzorgvuldige irrigatiemethoden. Verzilting van de bodem is een oud probleem. Het kanaal dat Entemena van Lagasj liet aanleggen rond 2400 v.Chr. bijvoorbeeld leidde al tot grote problemen in de landbouw van Sumer (het oude Mesopotamië).

Zo’n 20% van alle beregende landbouwgrond ter wereld heeft met dit probleem te maken. Onvoldoende drainage zorgt ervoor dat zouten zich in de bodem ophopen. Inmiddels strekt het zich uit tot 62 miljoen hectare. Dat betekent dat een oppervlak zo groot als Frankrijk onbruikbaar aan het worden is voor landbouw, schrijft Der Spiegel (2014). De gebieden liggen in het Aral-bekken in Centraal-Azië, de Indus- en Ganges-vlakten in India, het stroomgebied van de Gele Rivier in China, dat van de Eufraat in Syrië en Irak, het Murray-bassin in Australië en de San Joaquin Vallei in de VS.

Omdat zeekraal een van de meest zouttolerante gewassen is en zelfs op zeewater kan groeien, is het een modelplant voor onderzoek naar zouttolerantie. Zouttolerantie betekent eigenlijk altijd dat de plant een manier heeft gevonden om met de osmotische druk om te gaan die het gevolg is van verschillen in zoutgehalte. Uit onderzoek naar de mechanismen die de zouttolerantie bij zeekraal veroorzaken weten we dat zeekraalsoorten zout in de plant opnemen.

Waarom kiezen voor Salterra?

Salterra, is een merk van Your Well, the Seaweed company. Your Well is de grootste aanbieder van voeding- verzorzing- en gezondheidsproducten op basis van Europees en biologisch zeewier. Voor speciaalzaak, horeca en verwerkende bedrijven.

Salterra (“zoute aarde”) ziet in de verzilting van de bodem toch mogelijkheden om deze grond te benutten. O.a. met de teelt van gezonde en smakelijke zilte zeegroenten zoals, zeekraal en zeevenkel. Ook zeewier is een product uit de zilte zone dat op duurzame wijze kan bijdrage aan toekomstige voedingsvraagstukken. Het zit boordevol nutriënten en heeft geen land, zoet water en toegevoegde voedingsstoffen nodig om te groeien. Daarbij neemt zeewier, net als planten en bomen, CO2 op en levert het zuurstof terug. Met de teelt van biologische wakame in Zeeland is er nu voor het eerst Nederlandse zeewier beschikbaar. Ook de zee kan zo een extra dimensie leveren aan onze voedselvoorziening.

Met de ontwikkeling van producten op basis van zeegroente en zeewier geeft Salterra dan ook een nuttige en mooie toepassing mee aan de zilte zone.
Goed voor u, goed voor de aarde.

Geïnteresseerd in verkoop van onze producten?

Salicornia-ramosissima
4562251