Salterra

salterra logo

ZEEKRAAL

"Een zout plantje"

Wat is zeekraal?

Zeekraal of Salicornia is een eenjarige plant, die behoort tot de uitgebreide familie van de ganzenvoeten (chenapodiaceae). Van nature zijn allerlei zeekraalsoorten wereldwijd en onder tal van namen te vinden op slikken en schorren in de estuaria (door getijstromen wijde riviermondingen) langs onze kusten, maar ook in zilte gebieden in het binnenland.

De plant heeft het uiterlijk van een kleine asperge of cactusje. Op het eerste gezicht heeft Salicornia geen blaadjes, maar wie nauwkeuriger kijkt, ziet dat de ‘blaadjes’ als kleine schubben plat langs de steeltjes liggen. Uit de bladoksels groeien vaak weer nieuwe takjes.

Zeekraalbloemen zijn meestal heel klein. Desondanks is er veel variatie tussen de diverse soorten. De meeste soorten bevruchten zichzelf: ze hebben meeldraden en stampers die dicht bij elkaar zitten en elkaar al bevruchten voordat de bloem open gaat. Andere soorten zijn afhankelijk van wind en insecten voor de bevruchting. Uiteindelijk wordt zaad gevormd en verhout de plant volledig.

Ga voor meer informatie naar www.zeekraalwijzer.nl
zeekraal
Salicornia_procumbens_plant_(01)