Salterra

salterra logo

ZEEWIER

Waarom zeewier?

Zeewier en wat het zo bijzonder maakt

Naast zilte groenten als zeekraal en zeevenkel heeft Salterra ook een aantal producten in het assortiment waarin zeewier is verwerkt. Zeewier, ook wel macro-algen genoemd, kan een bijdrage leveren aan de gezondheid van mens en milieu. Het verschil met zilte groenten? Zeewier groeit onder de hoogwaterlijn, zilte groenten erboven.

Zeewier is een goede bron voor eiwitten en ijzer. Daarnaast bevatten algen vitamine B1 en omega 3-vetzuren en zijn zeewieren een bron van jodium, calcium, fosfor, magnesium, natrium, kalium en vitamine B. (Bron: Voedingscentrum). Je hoeft slechts 5g gedroogd (of 50g vers) zeewier per dag te eten om hier optimaal van te profiteren. Ook voor de uitwendige verzorging van het lichaam kan zeewier worden ingezet met zeewier als een van de verzorgende ingrediënten.

Daarnaast leveren zeewieren een belangrijke bijdrage aan de gezondheid van de natuur: macroalgen hebben een grote efficiëntie in het opslaan van CO2. Zeewier heeft een gunstig effect op verzuring, zuurstofonttrekking en andere mariene effecten van de opwarming van de aarde die niet alleen een bedreiging vormen voor de biodiversiteit in zee maar dus ook voor de voedselbron en broodwinning van honderden miljoenen mensen. Zeewieren groeien snel en voor de teelt ervan is nauwelijks schaarse grond, zoet water of fossiele brandstof nodig.

Er worden steeds meer toepassingen voor zeewier ontdekt: als isolatie materiaal, matras, alternatief voor plastic, garen – gesponnen van de overgebleven vezels van de cosmetica industrie, etc. Hoe meer we leren over zeewier, hoe enthousiaster we worden over het potentieel ervan om de gezondheid van oceanen, het klimaat, de planeet en ons allemaal te herstellen.

Ook enthousiast geworden? Ga voor meer informatie naar de site van stichting zeewierwijzer.nl